Udtagelser fra eksperter

Michael Dahlgaard

Centerchef for Børn og Unge 


Trine Bro

Dagtilbudsleder

Svar afventer

Line Rask Abildgaard

Skoleleder, M.C. Holmskolen
  1. Hvordan inddrager i børnene i klasserne, hvis de ikke kan de danske sprog og ikke har oplevet det danske skoleregi før?
    Børn på M. C. Holms Skole uden dansk som modersmål tilbydes et modtageklasseforløb fra starten efter ankomsten til DK og på skolen. Børnene kan både modtage undervisning i dansk som andetsprog på et lille hold og også modtage undervisning i almenklassen. Man starter altid inkluderet i almenklassen, og modtager tosprogsundervisning som supplerende undervisning (modtageklasse) og som støtte i klassen (sprogstøtte). I opstartsperioden er det mest sprogstøtte på det lille hold i små grupper, og efterhånden, som barnet tilegner sig det danske sprog, vil vi lave en overgang til at det mest er som støtte i klassen. Det er individuelt, hvor lang tid barnet bruger på at skifte behov fra lille gruppe på små hold og til at kunne begå sig i det store fællesskab. Filosofien er, at børnene skal være en del af fællesskabet og kammeratskabet allerede fra starten og at man lærer at mestre et sprog ved at bruge det i virkelig kommunikation og interaktion, mens vi samtidig lever op til bekendtgørelsen om dansk som andetsprog i et modtageklasseforløb.

  2. Hvad gør i som indsats i skolerne for at disse børn trives og bliver inkluderet i fællesskabet med de andre børn?
    Vi gør som vi altid gør – fællesskabsfremmende aktiviteter, venskaber, kammeratskab og voksne der guider og vejleder med trivselsaktiviteter og legeaktiviteter i både skole, pauser og SFO. Vi anbefaler altid SFO-tilbud, og der er i forvejen mulighed for økonomisk hjælpe via det kommunlae fripladssystem. Derudover gør vores pædagogiske personale en stor indsats, for at få tosprogede børn integreret i fritidsaktiviteter i foreningsregi. Her har vi p.t. gang i "Projekt jeg til os – bevægelsesvenner" og et samarbejde med DGI om foreningsSFO. Morsø kommune tilbyder økonomisk hjælp til fritidsaktiviteter via Fritidspas.

  3. Har i oplevet at skulle hente hjælp til denne problemstilling udefra? Enten af PPR, konsulenter eller andet? Hvis Ja hvem gik i til og hvad blev løsningen?
    Vi har erfaring med et tæt samarbejde med PPR under Ung Mors, Familieafdelingen og sundhedspleje, via det konsultative team i det flerfaglige samarbejde. Derudover har vi tidligere samarbejdet med MEMOX i et tværprofessionelt forløb omkring en familie i vanskeligheder pga. kulturelle forskelligheder.

  4. Hvor mange børn er der i cirka tal af børn med anden etnisk baggrund i Morsø kommune og er det stigende eller faldende? Hvordan oplever i samarbejdet mellem jer og forældrene til dem der har børn med anden etnisk baggrund? Oplever i sprogbarriere, eller en uforståelse overfor hvordan vi går i skole i Danmark eller andet?
    Det er et meget stort spørgsmål, som har et højt kompleksitetsniveau. Det er altid svært at svare på, om forståelse/ misforståelse og vanskeligheder i et samarbejde omkring børns trivsel handler om tosprogethed, kulturelle forskelle eller blot forskelligt værdigrundlag som mennesker. Generelt oplever vi velvilje overfor at samarbejde om børn i vanskeligheder uanset sproglig baggrund. Når det bliver svært og vi oplever komplekse sager i familier, søger vi hjælp via tolke og de øvrige samarbejdsparter, som vi altid anvender i sager med familier i vanskeligheder. 

© 2024 Martin Høier. Kongens Nytorv 34, 1050 København K, Danmark
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang